www.yagcibedirhali.com
 
*-*-* ULUSOY TESİSLERİ Balıkesir Yolu Üzeri *-*-* Susurluk / BALIKESİR *-*-*
 

 
     
 


Yağcıbedir Halılarının Tarihçesi:

Yağcıbedir halıları çok eski bir tarihe sahip olup Anadolu halıcılık tarihi ile eşdeğerdir. Yağcıbedir halıları yöreye gelenek önceleri konar-göçer hayatı yaşayan daha sonra yöremize iskan eden YAĞCIBEDİR yörük aşireti tarafından dokunur ve ismini bu aşiretten alır. Türk İslam Elsanatı olup Anadolu halılarının en önde gelenlerindendir.

Özellikleri:

Yağcıbedir Halıları Yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yaşatan bir sanat eseridir.
Halılarımızın hepsi ince yün ipliklerden dokunur. Atkısı ve çözgüsünde yün ipliği kullanılır.
Halılarımızın metrekaresinde 140.000 - 160.000 düğüm bulunur. İlmekler Türk Düğümü olarak atılır. Bu düğüm tarzından dolayı halılarımızın ömrü çok uzundur. Halılarda kullanılan iplikler solmayan kök boyalar ile boyanır. Yöremizde Yağcıbedirin yanında yörük modeli adı altında çeşitli halılar da dokunmaktadır.

Halılarımız çeşitli bitki, hayvan ve gökyüzünün güzelliklerini yansıtmaktadır. Motifler genç kızların gelecekten beklentilerini, aşkını... Yaşlı kadınların ise öbür dünyadaki beklentilerini anlatmaktadır.

Yağcıbedir Halılarında renkler :

  • Lacivert (gök) : Yağcıbedir Halısının zemin rengini oluşturan lacivert, gökyüzünün mavi olmasından dolayı Yağcıbedir Halısında en çok kullanılan renktir. Yörede bulunan labada bitkisinin kökünden elde edilir.

  • Kırmızı (al) : Kırmızı tarihte bir bereket sembolü olan kınadan rengini almıştır. Kadınların kına yakınmasındaki sebep bereket beklentisidir. Aynı beklenti Yağcıbedir Halılarının rengine de yansımıştır. Yörede bulunan sarıkız otundan elde edilmektedir.

  • Kahverengi (narınç) : Bütün canlıların topraktan gelip toprağa dönecek olması ve canlıların besinlerini topraktan temin etmesi sebebi ile kahverengi Yağcıbedir Halısındaki yerini almıştır. Kırmızının ikinci suyuna çalı kozalakları katılarak elde edilir.

  • Siyah (kara) : Halıda en az kullanılan renktir. Siyah hüzündür. Yaşlı kadınlar siyahı daha çok kullanmaktadır. Yumuşak siyah kayaların bitkilerle kaynatılması il elde edilir. Eğridere Köyü ve Alakır Köyü siyah rengi kullanmazlar.

  • Beyaz (ak) : Genç kızlar bu rengi daha sık kullanır. Sık kullanmalarındaki sebep beyaz rengin sevinci, hayattan beklentilerini ve gelin olma özlemlerini dile getirme arzularıdır. Genellikle Eğridere ve Alakır Köylerinde zemini beyaz olan halılar dokunmaktadır.

Yağcıbedir halısı kullanıldıkça renkleri daha de güzelleşir ve değer kazanır. Otantik özelliğe sahiptirler ve 150 - 200 yıl ömrü bulunmaktadır.

İlçemiz Sındırgı'nın her köyünde dokuma yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak Karakaya Köyü,
Eğridere Köyü, Eşmedere Köyü, Çakıllı Köyü ve Alakır Köyü'nde en güzel halılar dokunmaktadır.


 
 

© Copyright
yagcibedirhali.com sitesi içerisinde yeralan tüm metin,resim ve içeriklerin
telif hakları
Şahan Halı'ya aittir.Hiçbir şekilde basılı ve elektronik
bir ortamda izinsiz kullanılamaz ve kopyalanamaz.

Adres: Ulusoy Tesisleri Balıkesir Yolu Üzeri
Susurluk / BALIKESİR
Telefon: 0532 664 48 95 - 0537 472 61 95